ΟΡΙΣΜΟΣ
Η βιοψία αποτελεί μια διαγνωστική επεμβατική μέθοδος. Είναι η μόνη ασφαλής μέθοδος πιστοποίησης ύπαρξης ή όχι καρκίνου του προστάτη.
Πότε γίνεται;
Επιβάλλεται όταν υπάρχει υποψία καρκίνου.
1. Όταν η εξέταση αίματος, το PSA είναι υψηλό, πάνω από τις φυσιολογικές τιμές
Οι φυσιολογικές τιμές αλλάζουν ανά δεκαετία:
ΗΛΙΚΙΑ | PSA ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ |
40 έως 50 ετών | < 2.5 ng/ml |
50 έως 60 ετών | < 3.5 ng/ml |
60 έως 70 ετών | < 4.5 ng/ml |
70 και άνω | υπο προϋποθέσεις έως 6 ng/ml |
2. Αν με την δακτυλική εξέταση του προστάτη ανακαλυφθεί σκληρής συστάσεως προστάτης αδένας σε διάφορα σημεία.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Πραγματοποιείται με την χρήση του διορθικού υπερηχογράφου για την κατευθυνόμενη παρακέντηση των ύποπτων περιοχών του προστάτη. Διενεργείται διαμέσου του πρωκτού με ειδική κεφαλή που απεικονίζει τον προστάτη στην οθόνη.
Πρόκειται για μία ανώδυνη διαδικασία, ειδικά με τα εξελιγμένα μηχανήματα. Γίνεται τοπική αναισθησία δεξιά και αριστερά από τον προστάτη. Εισάγεται μια πολύ λεπτή βελόνα και λαμβάνονται μικρά ιστοτεμάχια (κομματάκια) από τους δύο λοβούς του προστάτη και αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση σε ένα εξειδικευμένο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Ανάλογα με το μέγεθος του αδένα ο Ουρολόγος αποφασίζει πόσα τεμάχια ιστού θα πάρει (συνήθως 6-24 τεμάχια).
Σε μερικές ημέρες λαμβάνουμε το αποτέλεσμα, μπορεί να είναι θετικό για καρκίνο ή αρνητικό. Παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του προστάτη, αν έχει φλεγμονή ή αν υπάρχει κάποια προκαρκινωματώδης κατάσταση. Αξιολογούμε τα αποτελέσματα και καθορίζουμε τις μετέπειτα κινήσεις μας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Λαμβάνουμε ειδική διπλή αντιβίωση μια ημέρα πριν την βιοψία (συνδυασμό σιπροφλοξασίνης και μετρονιδαζόλης) και συνεχίζουμε συνολικά για 10 ημέρες.
Αν λαμβάνουμε ηπαρίνη ή αντιπηκτικά φάρμακα για την κυκλοφορία του αίματος όπως Sintrom, Plavix, Iscover, Salospir θα πρέπει να διακοπούν κάποιες ημέρες πριν την βιοψία, σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο, για να προληφθεί η αιμορραγία.
Ενημερώστε τον Ουρολόγο σας αν έχετε κάποια αλλεργία.
Τοποθετούμε φλεβοκαθετήρα και ορό πριν την έναρξη της βιοψίας.
Πιθανές επιπλοκές μετά την βιοψία – τι πρέπει να προσέχουμε:
Μετά την βιοψία καλό είναι να παραμείνουμε στο σπίτι μας για λίγες ώρες 4-5 ώρες και να αποφύγουμε την έντονη σωματική δραστηριότητα
Συνήθως εμφανίζεται αιματουρία ή μικρή αιμορραγία από το ορθό. Δεν μας ανησυχεί γιατί σταματάει σε 2-3 ημέρες.
Αιμοσπερμία μπορεί να παρατηρηθεί εως και 4 εβδομάδες μετά την βιοψία, επίσης υποχωρεί αυτόματα.
Να ανεβάσουμε πυρετό, να συμβεί μια προστατίτιδα παρά την αντιβιωτική κάλυψη. Αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο
Μπορεί να υπάρξει δυσκολία στην ούρηση για μερικές ημέρες, ιδιαίτερα σε άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Σπάνια απαιτείται τοποθέτηση ουροκαθετήρα, για λίγες ημέρες λόγω επίσχεσης ούρων (αδυναμία ούρησης).
Είναι πιθανό να έχετε ήπιο πόνο στην περιοχή της πυέλου και του περινέου (μεταξύ προστάτη, όρχεων, πρωκτού). Συνήθως το πρώτο 24ωρο, ένα απλό αναλγητικό όπως Depon είναι αρκετό για να ηρεμήσετε.
Η στύση μας και η γονιμότητα ΔΕΝ επηρεάζονται από την βιοψία.