ΟΡΙΣΜΟΣ

Ως κρυψορχία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο ένας ή και οι δύο όρχεις δεν έχουν κατεβεί στη φυσιολογική τους θέση, το όσχεο. Είναι η συχνότερη συγγενής ανωμαλία των όρχεων.

Διακρίνεται σε:

Α) Ετερόπλευρη και αμφοτερόπλευρη κρυψορχία, ανάλογα αν η ανωμαλία αφορά τον ένα ή και τους δύο όρχεις. Στο 85% των περιπτώσεων είναι ετερόπλευρη και στο 15% αμφοτερόπλευρη.

Β) βουβωνική – ο όρχις βρίσκεται στο βουβωνικό κανάλι και κοιλιακή κρυψορχία – βρίσκεται μέσα στην κοιλιά, σε κάποιο σημείο της φυσιολογικής οδού καθόδου του όρχεως. Απαντά συχνότερα στον δεξιό όρχη. Η συχνότητά εμφάνισης της είναι 20% στα πρόωρα νεογνά και 3% στα τελειόμηνα ενώ 1-2% εμφανίζεται στο τέλος του 1ου μήνα της ζωής. Στην ηλικία 5-7 ετών το ποσοστό αυξάνει ψευδώς στο 10% των αγοριών λόγω του έντονου κρεμαστήριου αντανακλαστικού. Περίπου στο 50% των περιπτώσεων μπορεί να έχουμε αυτόματη κάθοδο των όρχεων έως την ηλικία των 3μηνών, σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Αιτιολογία

Τα αίτια της κρυψορχίας δεν είναι σαφή. Μία θεωρία που εξηγεί με επιτυχία την κρυψορχία στα πρόωρα νεογνά είναι η έλλειψη επαρκούς ποσότητας μητρικών γοναδοτροπινών (οι ορμόνες FSH και LH).

Συμπτώματα – επιπλοκές

Η κρυψορχία γίνεται αντιληπτή από τους γονείς και από τον παιδίατρο παρατηρώντας το όσχεο κενό. Καλό είναι να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της κρυψορχίας και του ανελκόμενου (ανασπώμενου) όρχεως, ο οποίος σε κατάσταση ηρεμίας, ζεστό μπάνιο κατέρχεται στο όσχεο ενώ άλλες στιγμές βρίσκεται ψηλότερα.

Ιδιαίτερα συμπτώματα η κρυψορχία δεν προκαλεί αλλά σημαντικές είναι οι πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προξενήσει μελλοντικά, γεγονός που καθιστούν την έγκαιρη αντιμετώπιση επιβεβλημένη.

1. Καρκίνος – υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ κρυψορχίας και καρκίνου του όρχεως. Υπάρχει κίνδυνος 20 φορές μεγαλύτερος να εμφανίσει καρκίνο στον όρχη που δεν κατέβηκε σε σχέση με τον άλλο.

2.Υπογονιμότητα – ο όρχις παραμένοντας στην κοιλιά λόγω υψηλής θερμοκρασίας καταστρέφεται. Βλάβη στην γονιμότητα εμφανίζεται στο 30% της ετρόπλευρης κρυψορχίας και στο 80% της αμφοτερόπλευρης.

« Όσο πιο μακριά από το όσχεο βρίσκεται ο όρχις και όσο πιο αργά αποκατασταθεί η κρυψορχία τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του όρχεως και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα για μόνιμη βλάβη της γονιμότητας».

3. Συστροφή – παρατηρείται μεγαλύτερος κίνδυνος συστροφής του κρυψόρχεως, ειδικά κατά την εφηβεία. Η συστροφή είναι μια επείγουσα κατάσταση και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

4. Βουβωνοκήλη – η αποτυχία καθόδου του όρχεως.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται εύκολα με επισκόπηση και ψηλάφηση από έναν έμπειρο ιατρό. Χρησιμοποιείται, επίσης, το υπερηχογράφημα και αν χρειαστεί η μαγνητική τομογραφία για την ακριβή εντόπισης του όρχεως.

ΣΥΣΤΑΣΗ: «Όλα τα αγόρια πρέπει να διδάσκονται πως να κάνουν αυτοεξέταση των όρχεών τους… ειδικά τα αγόρια που χειρουργήθηκαν για κρυψορχία».

Θεραπεία

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες οι όρχεις να κατέλθουν αυτόματα έως την ηλικία των 3μηνών. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί προβαίνουμε σε χειρουργική διόρθωση της κρυψορχίας άμεσα έως την ηλικία των 2 ετών. Η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται ορχεοπηξία, κατά την οποία ο όρχις τοποθετείται και σταθεροποιείται στο όσχεο.

Πρόληψη !!!! Δεν πρέπει να ΞΕΧΝΑΜΕ : «Σε ηλικία άνω των 16 ετών πρέπει να ελεγχθεί η γονιμότητα του αγοριού με σπερμοδιάγραμμα, καθώς και να γίνεται ετησίως έλεγχος με υπερηχογράφημα οσχέου και καρκινικούς δείκτες».